Wat is pilates?

Wat is Klassiek Pilates?
Klassiek Pilates is een methode voor het trainen van het hele lichaam, begin vorige eeuw ontwikkeld door Joseph Pilates.
Bij deze methode worden de dieper liggende buikspieren aangesproken en de serie oefeningen met focus uitgevoerd in een flow die de werking versterkt. De speciale manier van ademhalen maximaliseert het effect. Doordat veel oefeningen gericht zijn op het ‘lang’ maken van de wervelkolom worden de rug- en nekwervels ontlast.

Voor wie is Klassiek Pilates geschikt?
Klassiek Pilates is een effectieve en veilige methode, geschikt voor iedereen, ongeacht leeftijd en geslacht. Klassiek Pilates heeft snel goede positieve effecten bij geoefende sporters, maar ook wanneer men nog nooit of weinig aan sport heeft gedaan kan Pilates veel positiefs geven voor lichaam en geest.
In de meeste gevallen is Klassiek Pilates (juist) geschikt voor mensen met lichamelijke klachten. Zeker in combinatie met fysiotherapie, chiropractie, osteopathie etc.

Wat doet Klassiek Pilates voor je?
Of je nu een stressvol leven hebt, een zittend of zwaar lichamelijk beroep uitoefent, hardloopt, krachttraining of een andere tak van sport beoefend, wanneer je de techniek van de Klassieke Pilates goed eigen hebt gemaakt zal je merken dat de effecten positief zijn.
Al na enkele lessen wordt je je bewuster van je lichaam, merk je een verbetering in je houding en wordt je lijf strakker. De pilates oefeningen helpen om het lichaam sterker en soepeler te maken, je balans en coördinatie te verbeteren en lichaam en geest te verbinden.
Overbelaste spieren worden ontlast en verwaarloosde spieren weer geactiveerd en versterkt.

Wat maakt Klassiek Pilates anders dan sportschool “pilates”?
Veel mensen denken te weten wat pilates is, ze volgen of hebben ooit eens een pilatesles op een sportschool meegedaan. Vaak zijn dit grote groepen, een docent (niet altijd gecertificeerd) die voor de groep mee doet. De inhoud van de lessen mogen de naam pilates echter niet dragen en vallen eerder onder de noemer “bodyshape”. Pilates belooft heel veel maar wanneer een docent niet ziet of niet weet hoe en waar te corrigeren kan een lichaam meer schade oplopen dan dat het goed doet. Bij Klassiek Pilates “kopieer” je de docent niet maar leer je om zelf de oefeningen te ervaren en te voelen.

De Klassieke Pilates methode werkt volgens 6 principes.

Controle
Iedere Pilates oefening vereist volledige beheersing van je lichaam en geest. Iedere beweging moet gecontroleerd uitgevoerd worden zodat je jouw lichaam beschermt tegen letsel en zodat je het maximale uit de oefening haalt.

Centrering
De buikspieren, de onderrug, de heupen en de billen vormen gezamenlijk het centrum van het lichaam. Geen enkele arm- of beenbeweging vindt plaatst zonder een sterk en stabiel centrum. Joseph Pilates verwees hier naar met de term “Powerhouse”.’Trek je navel in en op en Scoop!’ is de frequentst gehoorde opdracht tijdens je Pilatestraining.  Het Powerhouse (ons inwendig corset) is de focus van alle Pilatesoefeningen. Bij elke beweging van je lichaam wordt eerst het powerhouse geactiveerd en vanuit dat stabiele centrum, waarbij onze wervelkolom door diepgelegen stabilisatiespieren goed ondersteund wordt, vertrekt dan elke beweging van binnenuit naar buiten. Daarbij dient de middellijn van ons lichaam als referentiepunt zodat we opnieuw een evenwicht krijgen tussen onze rechter- en linker- lichaamshelft. De meeste Pilatesoefeningen zijn rechtstreeks of onrechtstreeks gericht op het verstevigen van je inwendig korset.

Concentratie
De docent zal tijdens de pilatestraining niets of weinig voordoen, zodat je verplicht wordt om je goed te concentreren tijdens de pilatestraining. Hierdoor wordt je je bewust van de oefening en het effect hiervan op je lichaam.

Vloeiende bewegingen
Bij de klassieke pilatesmethode vloeit de ene beweging naadloos over naar een volgende. Die flow is essentieel om pilates correct te beoefenen. Deze manier van bewegen verhoogt de soepelheid van gewrichten en spieren terwijl het lichaam getraind wordt in het verlengen en bewegen met een even ritme. Om vloeiend te bewegen worden zowel het zenuwstelsel als de spieren en gewrichten aangesproken, en daardoor leert het lichaam licht en gelijkmatig te bewegen.

Precisie
Klassiek Pilates gebruikt weinig herhalingen maar wel een grote variatie in bewegingen zodat precisie kan geoefend worden zonder uitputting. We streven naar kwaliteit, niet naar kwantiteit. Deze soort van precisie in het bewegen laat zich voelen in het dagelijks functioneren. Werken met Precisie helpt verkeerde bewegingspatronen te herprogrammeren wat resulteert in een betere lichaamshouding en alignment waardoor het ook helpt in het voorkomen van blessures.
Elke beweging heeft een doel en elke herhaling van een oefening moet met precisie worden uitgevoerd, zodat je vanzelf de juiste balans tussen alle spieren als geheel vindt en gaat gebruiken.

Ademhaling
De meeste mensen gebruiken slechts 50% van hun longcapaciteit wanneer ze ademen. Het oppervlakkig ademen is spijtig genoeg een neveneffect van onze stressvolle levenswijze. Daarbij zien we ook dat veel mensen hun adem inhouden wanneer ze een nieuwe of moeilijke opdracht uitvoeren. Wie start met Pilates training vergeet vaak zelfs uit te ademen als ze een moeilijke oefening aanleren. Wanneer je je adem inhoudt span je zodanig je spieren op waardoor een reeds bestaande verkeerde lichaamshouding nog verslechtert en aanwezige spierspanningen nog verergeren. Nochtans bevordert het natuurlijk ritme van de adem vloeiende bewegingen en bepaalt dat ook het ritme van een oefening. Joseph Pilates begreep het verband tussen goed in- en uitademen en hoe men pas volledig kan inademen als men ook compleet en diep uitademt. Daardoor wordt een hogere zuurstoftoevoer naar alle cellen en betere afvoer van afvalstoffen gestimuleerd. Een doelgerichte correcte ademhalingstechniek helpt om het lichaam te stretchen, en door dit loslaten van spanningen verkrijg je optimale lichaamscontrole. Diep inademen en volledig uitademen traint bovendien de longen en verhoogt de longcapaciteit, en als neveneffect krijg je er een diepe relaxatie bovenop.

 Fysieke voordelen van klassiek pilates
• Betere lichaamshouding
• Verbeterde lichaamsbeheersing
• Evenwichtige spierontwikkeling
• Krachtige spieren
• Grotere flexibiliteit
• Diepe, gezonde ademhaling
• Meer energie
• Verhelpt disbalansen in het lichaam
• Voorkomen van of vlotter verloop van revalidatie en blessureherstel

Mentale voordelen van klassiek pilates
• Verbetert concentratievermogen
• Ontwikkelt wilskracht
• Vermindert stress
• Bevordert uw humeur
• Meer zelfvertrouwen
• Discipline